IT
Tehnologiile "SF" ne invadeaza viata
de Laura Florea

Daca acum cativa ani anumite proiecte (actualmente aproape concretizate!) pareau de domeniul SF, iata ca, in ciuda scepticilor si a pietelor supraasaltate de tehnologii de varf, industria telefoniei mobile a gasit anumite “functii-cheie” care sa permita cresterea vanzarilor, una dintre acestea constand in efectuarea de diverse plati prin intermediul celularului. Cercetatorii, operatorii de telefonie, dar si antreprenorii cu viziune fac front comun pentru realizarea unui sistem fara riscuri, in care cardul bancar sa fie inlocuit de telefonul mobil. In acest moment exista doua tehnologii, dintre care una este testata in practica (americanii putand deja merge la shopping in magazine care au implementat acest sistem ce permite utilizarea telefonului la efectuarea platilor) si se bazeaza pe NFC (Near Field Communications), care include trecerea aparatului peste un “scanner” pentru confirmarea platii. Cea de-a doua se refera la folosirea SMS-ului sau a apelului ca modalitate de plata, dar are unele limitari, in sensul ca nu se pot achizitiona prin intermediul ei bunuri sau servicii scumpe, ci se pot face doar microplati. Noul sistem are un obiectiv clar: mai multe venituri pentru operatori, pentru procesatori si pentru magazine, avand in vedere faptul ca oamenii vor cumpara tot timpul in baza telefonului din buzunar, fara a avea la ei portofel sau card de credit. Desi in Europa infrastructura nu este inca pusa la punct, dezvoltarea ei incepand abia din 2010, finlandezii de la Nokia au mai scos la iveala un telefon NFC - Nokia 6216 Classic, acesta fiind primul telefon Nokia care permite operatorilor sa integreze servicii prin tehnologia NFC bazata pe SIM. Astfel, utilizatorii vor beneficia de usurinta in utilizare, de acces mai comod la diferitele tipuri de continut - imagini, link-uri, web, fisiere audio - dar si de o siguranta sporita in efectuarea platilor sau tranzactiilor de ticketing.
Informatiile privind cardurile de credit ale detinatorilor dispozitivului pot fi stocate in siguranta pe cartela SIM, iar apropierea dispozitivului de un terminal fara contact (fara a se mai introduce codul PIN, fara semnarea chitantei, fara transmiterea cardului la vanzator) permite efectuarea rapida a platilor sau utilizarea facila a serviciilor de ticketing. Desigur, este nevoie de o cartela SIM NFC compatibila, de un abonament
la servicii si de instalarea unei aplicatii adecvate si securizate.
Raza de actiune a tehnologiei NFC este de 10 cm, astfel incat trebuie sa apropii telefonul de POS-ul vanzatorului pentru a efectua plata. Pentru un grad mai mare de securitate, se poate solicita o parola in momentul efectuarii platilor. Conexiunea intre telefon si POS se face foarte rapid, in mai putin de o zecime de secunda.
Alaturi de integrarea cu tehnologia NFC, Nokia 6216 classic dispune de camera digitala, afisaj luminos, radio FM stereo si music player, conectivitate 3G si un slot microSD extensibil pana la 8GB.
Nokia 6216 Classic va fi livrat pe anumite piete incepand din al treilea trimestru al acestui an, la un pret estimativ de 150 euro, suma care nu include taxele si subventiile aplicabile produsului. Avand in vedere faptul ca in Romania nicio banca nu are implementat siste-mul NFC, nu stim inca daca suntem pe lista tarilor care vor beneficia de acest produs. Pana cand infrastructura europeana in domeniu va fi pusa la punct - lucru care probabil nu va dura foarte mult, avand in vedere ca Franta si Anglia au proiecte mari in acest sens, fiind implicate nume grele, precum Visa, MasterCard, Orange etc. care deruleaza tot felul de teste menite sa exploateze la maxim potentialul celularului in banci, institutii financiare, companii de credit, magazine, restaurante etc., iata cateva noutati IT accesibile in curand:

HTC Salsa&ChaCha fac parte din categoria smartphone-urilor dedicate integral experientei retelelor sociale, si ne referim aici la Facebook, social network pentru care chiar au un buton special in dotare. Printr-o singura apasare se poate actualiza status-ul, se poate partaja un link, incarca o fotografie, se poate face “check-in” in localurile preferate sau se poate impartasi prietenilor ce melodie se asculta. Modelul Salsa are un ecran tactil de 3.4 inch cu o rezolutie HVGA 480 x 320 pixeli, camera de 5 MP cu autofocus si LED. Ruleaza pe un procesor de 600 Mhz cu 512 Mb Ram si vine preinstalat cu ultima versiune de Android 2.4 Gingerbread. Conectivitatea contine quad-band GSM/GPRS/EDGE si dual-band 3G.

Chacha este un model cu tastatura qwerty si un ecran tactil de 2.6 inch cu rezolutie HVGA care utilizeaza un procesor de 600 Mhz, cu o camera de 5 MP cu LED si vine preinstalat tot pe Android 2.4 Gingerbread.

HP Veer este un smartphone cu WebOS (un sistem de operare dezvoltat de PALM si preluat de HP), de dimensiunea unei carti de credit, prevazut cu tastatura QWER-TY si un ecran de 2.6 inci. Interfata bazata pe tehnologie flash este redata pe un ecran multitouch cu rezolutie 320x400 pixeli si asistata de senzori de lumina ambientala si de proximitate, respectiv de un accelerometru pentru functia de autorotire. Atunci cand avem la dispozitie o conexiune 3G pentru acces la internet, HP Veer poate juca rolul unui router WiFi prin care se pot conecta la internet alte cinci dispozitive, totul multumita tehnologiei HP mobile hotspot. Optiunile pentru multimedia includ o camera foto de 5MP cu functie de captura video si suport pentru geotagging, asigurat de receptorul A-GPS integrat. Convorbirile sunt preluate de un microfon dual, cu functie de blocare a zgomotelor ambientale, iar pentru muzica avem la dispozitie un conector jack 3.5mm. Carcasa, cu o grosime de 15.1 mm, a lasat suficient loc pentru ascunderea tastaturii QWERTY sub ecranul telefonului si adapostirea unei baterii de 910 mAh, care ne promite pana la 5 ore de convorbiri.

 

Nokia E7 sau un real birou mobil?

Este ultimul terminal din gama business, anuntat de producatorul finlandez, ce foloseste sistem de operare Symbian i3. Iata doar cateva dintre caracteristici: push E-mail prin Mail for Exchange; access rapid la conturile de e-mail personale si profesionale; creare, editare si vizualizare fisiere PDF cu Adobe Reader; configurare calendar si sincronizare cu Microsoft Outlook; usurinta in urmarirea convorbirilor cu ajutorul afisarii SMS-urilor in stil conversational; navigatie GPS gratuita, pe viata, precum si instructiuni vocale la fiecare pas; protejarea datelor importante prin intermediul aplicatiei F-Secure Anti-Theft; aplicatia Vlingo - de recunoastere a vocii; ecran AMO-LED din sticla pentru o mai buna vizibilitate pe timpul zilei; derularea rapida a paginilor web, prin intermediul miscarilor degetelor; facilitatea de a glisa ecranul pentru a accesa tastatura Cu un ecran touchscreen ClearBlack de 4 inch si carcasa metalica, noul Nokia E7 ofera pe langa tastatura QWERTY, o memorie interna de 16GB, iesire HDMI, GPS si conectivitate WiFi si Bluetooth 3.0. Chiar daca este un smar-tphone din clasa business, E7 vine si cu o multime de faci-litati multimedia, cum ar fi camera de 8MP cu inregistrare video 720p si sunet Dolby Digital Plus Surround. La o grosime de doar 13.6 mm, Nokia ofera o baterie de 1200mAh, capabila sa reziste pana la 18 zile in standby respectiv la 9 ore de convorbiri.

Allview Q1 G3Tsau "Blackberry romanesc" cum a fost denumit de presa, este un smartphone, marca Visual Fan dotat cu functii multimedia si de comunicare, de ultima generatie. Ofera acces direct atat la serviciile de mesagerie instant, cat si la platformele de socializare prin intermediul functiei SNAPTU. De asemenea dispune de functii de avertizare vizuala, sincronizare, PushMail, Ebook si ca orice smartphone care se respecta, ofera conexiuni de tip WIFI, GPRS, EDGE, Bluetooth si streaming video prin tehnologia 3G-WCDMA. Q1 G3T are un ecran de 2.4 inch de tip TFT, tastatura QWERTY,
camera de 3.2 MP, iar funcţia de inregistrare este High Resolution. De mentionat ca poate functiona simultan cu doua cartele SIM si permite receptionarea de mesaje tip e-mail prin aplicatia Mobiquus care reduce volumul de date transferate pe mobil. Gadgetul sustine fisiere .pdf, .zip si .rar pentru toate documentele de tip imagine sau video, deasemenea si pentru fisierele din suita Office (inclusiv Microsoft Office 2007), precum si pentru Ebook-uri. Nu in ultimul rand, pretul accesibil raportat la multitudinea de functii, il mentine in topul celor mai dorite telefoane de pe piata de profil.

UTILE
 
sus