INSTITUTII

de Aura BUIAC
Garda Nationala de Mediu - Garantul sanatatii naturii
Recent, s-au implinit opt ani de la infiintarea Garzii Nationale de Mediu si doua decenii de functionare in tara noastra a agentiilor de protectie a mediului. Cu acest prilej, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, si Comisarul General al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, au inmanat medalii comisarilor care activeaza de 20 de ani in cadrul institutiilor de inspectie si protectie a mediului din Romania.
In cadrul ceremoniei care a avut loc cu aceasta ocazie, Ministrul Mediului si Padurilor a tinut sa evidentieze rolul major pe care Garda Nationala de Mediu il joaca in mentinerea sanatatii naturii, in pastrarea unui mediu curat care sa garanteze conservarea biodiversitatii specifice tarii noastre: “Garda Nationala de Mediu este o institutie foarte dificila, o Politie a Mediului, ce trebuie nu numai sa pedepseasca, ci si sa fie pregatita pentru orice provocare, cum ar fi poluari accidentale sau alte evenimente de mediu, o institutie ce trebuie sa ii constientizeze pe cei responsabili ca incalcarea legislatiei de mediu se pedepseste”. Intr-adevar, Garda Nationala de Mediu are o serie de atributii specifice care o plaseaza in avangarda bataliei ce se duce necontenit pentru protejarea mediului ambiant, in conditiile in care acesta este din ce in ce mai amenintat de activitatile umane si, in egala masura, de o serie de fenomene cu grad ridicat de risc si cu amploare planetara, cum ar fi incalzirea globala. Dintre aceste atributii, trebuie amintite, in primul rand, cele care vizeaza controlul activitatilor cu impact asupra mediului inconjurator si al modului in care sunt respectate prevederile actelor de reglementare in domeniu. De asemenea, GNM exercita controlul activitatilor care prezinta pericole de accidente majore si/sau impact semnificativ transfrontalier asupra mediului, in vederea prevenirii si limitarii riscurilor de poluare. Nu in ultimul rand, institutia de curand aniversata participa la interventiile pentru eliminarea sau diminuarea efectelor majore ale poluarilor asupra factorilor de mediu si la stabilirea cauzelor acestora, aplicand sanctiunile prevazute de lege. Responsabilitati deosebite revin GNM si in ceea ce priveste verificarea modului de respectare a legislatiei privind ariile naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei, faunei salbatice si acvaculturii. Simpla enumerare a acestor atributii, “decupate” dintr-un evantai mult mai amplu de sarcini si obiective pe care trebuie sa le indeplineasca, vorbeste de la sine despre important a pe care GNM o are in directia mentinerii unor conditii de mediu propice pentru sanatatea oamenilor, pentru buna desfasurare a diverselor activitati economice si sociale si, desigur, pentru protejarea permanenta, sub toate aspectele, a naturii - conditie esentiala de care depinde insusi viitorul umanitatii.
Din aceasta perspectiva, putem spune ca, acum, in 2011, Garda Nationala de Mediu se prezinta ca o institutie pe deplin inchegata, omniprezenta in viata de fiecare zi a societatii romanesti, caracterizata de responsabilitate si eficienta si ale carei valori sunt ferm aliniate la exigentele europene si la standardele mondiale in ceea ce priveste protectia mediului.

 

UTILE
 
sus