Conferinte 2009

Solutii moderne si investitii specifice pentru diminuarea riscului la inundatii si alunecari de teren

Joi, 26 noiembrie 2009, la Rin Grand Hotel din Bucuresti, au avut loc lucrarile conferintei “Solutii moderne si investitii specifice pentru diminuarea riscului la inundatii si alunecari de teren”, manifestare organizata de revista Intercity Magazin si Ministerul Mediului. Dezbaterile prilejuite de acest eveniment au avut in centrul lor procesul incalzirii globale si posibilele consecinte dezastruoase ale acestuia, printre care se numara inundatiile si alunecarile de teren, fenomene ce au capatat in ultima perioada de timp o frecventa si o gravitate mai mult decat ingrijoratoare, provocand pierderi de vieti omenesti si mari pagube materiale in multe tari ale lumii, inclusiv in Romania. In acest context, au fost abordate subiecte referitoare la strategia pe medie si lunga durata a managementului riscului la inundatii, efectele schimbarilor climatice asupra resurselor de apa din Romania, evolutia regimului climatic in tara noastra, impactul schimbarilor climatice asupra regimului hidrologic, realizarea hartilor de risc pentru fluviul Dunarea etc. Un alt centru de interes care a polarizat atentia si interventiile specialistilor l-au constituit subiectele care au vizat solutiile ecologice de reabilitare a lucrarilor de protectie impotriva inundatiilor si de aparare impotriva alunecarilor de teren, sistemele moderne de urmarire a comportarii in timp a barajelor, cresterea gradului de siguranta a lucrarilor hidrotehnice si noile investitii in lucrari de aparare impotriva inundatiilor. Conferinta a reunit un mare numar de specialisti - oameni de stiinta, cercetatori, profesori universitari, reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, Comisiei de Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Mediului, Administratiei Nationale De Meteorologie, Institutului National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor, Administratiei Nationale Apele Romane, ziaristi din presa scrisa si audiovizuala. La reusita evenimentului au contribuit: Administratia National Apele Romane si Compania Halcrow.

Radiatiile - intre beneficiu si Risc

Joi, 22 octombrie 2009, la hotelul IBIS din Constanta, s-au desfasurat lucrarile conferintei “Radiatiile - intre beneficiu si risc”, eveniment organizat, sub inaltul patronaj al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, de Forumul Atomic Roman - ROMATOM si Revista Intercity Magazin, in colaborare cu Universitatea “Andrei Saguna”. Dezbaterile din cadrul conferintei au vizat o suma de subiecte de maxim interes referitoare la raportul dintre campurile electromagnetice si sanatatea oamenilor, la impactul radiatiilor asupra mediului inconjurator si, implicit, asupra starii de sanatate a populatiei, in special a celei infantile, cu accent pe necesitatea si particularitatile supravegherii starii de sanatate a populatiei rezidente in zona de influenta a Centralei Nuclear-Electrice Cernavoda. Un alt centru de interes care a polarizat atentia si interventiile specialistilor l-a constituit pachetul de subiecte privind utilizarea radiatiilor in industrie, comunicatii, medicina, arheologie, arta, agricultura etc. Nu mai putin apreciate s-au dovedit a fi referatele care au abordat modalitatile de protejare impotriva efectelor negative ale radiatiilor si managementul deseurilor radioactive. Conferinta a reunit un mare numar de specialisti, academicieni, oameni de stiinta, cercetatori, profesori universitari, printre care ii amintim aici pe Prof. univ. dr. Vasile Candea, Presedintele Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, Academician Constantin Balaceanu-Stolnici, Presedintele de Onoare al Institutului de Antropologie al Academiei Romane, Prof. univ. dr. Aurel Papari, Rectorul Universitatii “Andrei Saguna” Constanta, Gheorghe Lucaciu, Secretar General al ROMATOM. Acestora li s-au adaugat reprezentanti ai unor institutii care raspund direct de protejarea mediului si a sanatatii oamenilor impotriva radiatiilor nocive: Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, Laboratorul de Igiena Radiatiilor Ionizante din cadrul Directiei de Sanatate Publica a judetului Constanta, Societatea Romana de Radioprotectie.

 

 

Schimbarile climatice vs dezvoltarea
industriala. Implementarea noilor reguli europene
si efectele lor in economia romaneasca.

In data de 25 iunie 2009, la RIN Grand Hotel din Bucuresti, au avut loc lucrarile conferintei “Schimbarile climatice versus dezvoltarea industriala- Implementarea noilor reguli europene si efectele lor in economia romaneasca”, eveniment organizat de revista Intercity Magazin, in colaborare cu Ministerul Economiei. Principalele subiecte abordate pe parcursul dezbaterilor au vizat noile reglementari europene si impactul acestora asupra economiei nationale, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, schema asa-ziselor investitii verzi in Romania, revizuirea statutului de comercializare a cotelor de emisii, includerea activitatilor de aviatie in sistemul de comercializare a cotelor. De asemenea, s-au purtat discutii si pe marginea altor subiecte, cum ar fi promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile, proiectarea ecologica a produselor consumatoare de energie in tara noastra, captarea si stocarea bioxidului de carbon, stabilirea noilor cerinte de performanta privind emisiile de bioxid de carbon pentru autoturisme si noile standarde de calitate pentru combustibili si biocombustibili. Au participat numerosi specialisti din cadrul Ministerului Economiei, Ministerului Transporturilor, Comisiei de Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, ANRE, Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, ANPM, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania. Evaluarea modului in care au decurs lucrarile conferintei, multitudinea si complexitatea problemelor abordate si analizate, precum si caracterul practic al solutiilor prezentate au scos in evidenta, pe de o parte, necesitatea organizarii evenimentului, iar pe de alta parte, indeplinirea in totalitate a obiectivelor acestuia. La reusita conferintei au contribuit: Hidroelectrica, Asociatia Environ, Eptisa, Electrica SA.

Imagini de la conferinta:

Sanatatea femeii, factor de echilibru social

Joi, 9 aprilie 2009, la Rin Grand Hotel Bucuresti, sala Paris, au avut loc lucrarile Conferintei “Sanatatea femeii, factor de echilibru social”, organizata de revista Intercity Magazin si Ministerul Sanatatii. Tematica abordata pe parcursul dezbaterilor a vizat, pe de o parte, politicile si strategiile nationale pentru anul in curs privind sanatatea femeii in Romania, importanta educatiei, profilaxiei si a depistarii precoce a afectiunilor aparatului genito-mamar, cu un accent deosebit pus pe contraceptie si pe rolul medicului de familie si al institutiilor nonguvernamentale in directia educarii femeilor in spiritul conservarii starii lor de sanatate, iar pe de alta parte probleme actuale referitoare la sanatatea reproducerii si la necesitatea promovarii alaptarii la san. Au fost, de asemenea, abordate subiecte care privesc bolile cu transmitere sexuala ca factori generatori de afectiuni grave ale aparatului genito-urinar, infertilitate, sterilitate, cancer. Nu in ultimul rand, au fost aduse in discutie efectele sociale ale menopauzei. Au participat numerosi specialisti din Ministerul Sanatatii, reprezentanti ai Comisiilor pentru Sanatate si Familie din cadrul Parlamentului Romaniei, ai Casei Nationale de Sanatate, ai Ministerului Finantelor Publice, ai Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii. Totodata, la lucrarile conferintei au participat si specialisti din cadrul Colegiului Medicilor, Societatii de Obstetrica si Ginecologie, Fundatiei Renasterea, Fundatiei Romtens, medici si cadre universitare de renume, printre care Prof. dr. Bogdan Marinescu, Conf. dr. Victoria Arama, Prof. dr. Gabriel Banceanu, Prof. dr. Decebal Hudita, Conf. dr. Gilda Mologhianu, dr. Lucia Cornea. La reusita evenimentului au contribuit, in calitate de parteneri, Hypericum, GlaxoSmithKline, MSD si Centrul Medical Unirea.

Imagini de la conferinta

 

 

 

sus