AMBIENT

Cum sa fii "pictorul" casei tale
de Diana ROATA


Trebuie sa costientizezi ca folosirea culorilor reprezinta unul dintre mijloacele importante de medelare a unui spatiu influentand interiorul dar si dispozitia sufleasca a locatarului. Pentru inceput, sa vedem cum decorezi o casa, ce aplici pe structura de baza, ca sa fie usor si economic de schimbat printr-o simpla vopsire. In primul rand, decorarea trebuie sa fie distractiva si sa incerce sa dea frau liber creativitatii. Inainte de a alege nuantele din paletar, imagineaza-ti cum va arata casa ta in ansamblu, iti doresti un loc luminos si aerisit, calduros si aglomerat, bogat in modele si culori sau linistit, in nuante neutre. Ce fel de materiale se pot asocia intr-o perfecta armonie, pentru a crea efectul dorit. Totusi, pentru a obtine ceea ce iti doresti trebuie sa pleci de undeva. Daca iubesti marea, poti aborda stilul mediteranean, caruia i se potriveste fie paleta de gri-albastru, aquamarin, alb in diferite nuante sau albastru in dungi, fie folosesti ca fundal culorile calde: toate nuantele de galben, culorile pamantului, pana la maro-rosiatic. Daca se doreste un decor in stil scandinav, albul si griul sunt nuantele predominante, com- pletate de nuanta deschisa a lemnului de brad sau de mesteacan. Suprafetele mari zugravite in culori deschise nu fac altceva decat sa amplifice lumina naturala ce patrunde in locuinta. Daca nu ai un stil sau o culoare favorita, exista inevitabil o nuanta care te atrage, ce apare in vestimentatia ta sau o culoare pe care sigur o detesti.
Foloseste aceste indicii si nu te lasa descurajat de parerea generala ca albas- trul este friguros sau galbenul este prea luminos. Cateva diferente subtile de ton pot face diferenta. De exemplu, daca iubesti rosul, nu este nevoie sa vopsesti peretele livigului intr-o nuanta de rosu aprins, poti obtine acelasi efect din detalii ca: o canapea cu tapiteria sau o cuvertura in nuanta dorita. Pentru a merge la sigur, incepe cu un fundal neutru, pereti albi, podea simpla si experimenteaza cu obiecte si piese de mobilier colorate ce pot fi schimbate usor. De asemenea, trebuie sa vezi ce rol are camera spectiva, doresti un efect de zi insorita sau de noapte, precumm si ce mobilier evidentiezi si pe care il in umbra. Dupa ce stii exact cum va a interiorul tau, este usor sa vezi un perete, sa adaugi o ea sau un covor, pentru ca ul sa capete personalitate. Daca te-ai hotarat pentru vopsirea peretilor, trebuie sa stii cate ceva despre diferitele efecte optice create de culori. In functie de tonalitatea folosita, culorile pot largi sau ingusta un spatiu. Peretii in culori deschise, pastelate maresc suprafata unei camere. O incapere joasa castiga inaltime printr-un tavan de culoare deschisa, de cele mai multe ori culoarea tavanului putand coincide cu cea a peretilor. Un perete albastru deschis aflat in fundal asigura o adancime spatiala optica, efectul lui fiind accentuat de peretele vopsit intr-o culoare mai inchisa. Alternarea culorilor, folosirea contrastelor cromatice complementare, contrastante sau "ton in ton" pot schimba complet mosfera unei incaperi.
Contrastul rece-cald al culorilor saturate invioreaza o camera. In cazul peretilor vopsiti in culori calde, cu tonuri inchise, are un efect benefic vopsirea usilor si a ferestrelor in culori sterse, reci. De asemenea, culorile pastelate neutre dau impresia unui spatiu aerisit (albastru cu alb sau bej), iar culorile naturii (verde si nisipiu) au efect de prospetime si spontaneitate.

 

In fiecare anotimp ne bucuram de spectacolul atat de viu al naturii, fiind martori ai jocului de culori si ai armoniei cromatice, armonie pe care o poti crea si in ambientul tau.

UTILE
 
sus